Hogyan válasszunk irodai széket

Sokan irodai székben ülve töltjük a nap jelentős részét, akár munkahelyünkön vagy otthon. Azonban nem mindenki ül megfelelően és megfelelő széken.

Amennyiben egy új irodai szék beszerzésén gondolkodik, és szeretné megtudni, melyik az Önnek való, vagy csak szeretné jobban megismerni a lehetőségeket, amelyek közül választhat, ez az útmutató pont Önnek való. Milyen szempontokat kell megfontolni?

Az ülés hossza

Naponta hány órát tölt irodai székben ülve?

Legfeljebb napi 4 óra

Rövid ülési idő, melynél nem fontos a kiválasztott mechanika.

Szinte bármilyen mechanikát használhat - állandó, hinta, szinkron vagy aszinkron. Kivételt képeznek természetesen azok, akik egészségügyi problémákkal küzdenek (például derékfájás), nekik ilyen esetben is a szinkron mechanikás vagy közvetlenül az egészségügyi szék használata ajánlott.

Napi 4-12 óra

Hosszabb ülési idő, ebbe a kategóriába tartozik a standard, nyolc órás munkaműszak.

Ideális a szinkron mechanika választása. A hinta vagy aszinkron mechanika is alkalmas. Amennyiben az ülést gyakran megszakítja, és nem ül hosszabb ideig egy pózban, használhat állandó mechanikát is.

Napi több, mint 12 óra

Folyamatos használatra jellemző. Ezeknél az irodai székeknél feltételezhető a személyek cserélődése - tipikus példát jelentenek az ellenőrző állomások, védőszolgálatok, rendőrség, stb. székei. Ezek együtt az ún. diszpécseri székek kategóriájába tartoznak.

Szinte nélkülözhetetlen a szinkron mechanika választása. Ezen mechanika előnye, hogy az ülőlap és a háttámla különböző tengelyekben mozognak. Ezzel a test folyamatosan kényelmes és kellemes helyzetben van az egész napos üléshez. Ez a szék kategória általában erősített szerkezetű és ellenállóbb anyagokkal van bevonva. Egyes diszpécseri székeknél megerősített hintamechanikát használnak (az élettartam meghosszabbítása érdekében).

Borítás

Milyen anyaggal van borítva az irodai szék.

Szitaszövet

A szitaszövet borítás óriási előnye a légáteresztés, különösen a nyári időszakban. Másrészt viszont a hidegebb időszakokban a szitaszövet nem rendelkezik szigetelő tulajdonságokkal.

Az ülőlap szitaszövetes borítása csökkenti az aranyér kialakulásának veszélyét.

Kárpit

hagyományos kárpitozás a standard üléshossz esetén alkalmas az említett napi tizenkét órában. Léteznek folyamatos használatra szánt speciális kárpitok is, melyeket a meghosszabbított élettartamuk miatt főleg váltakozó műszakokban használnak.

A kárpitozott székek óriási előnye azok szigetelő képessége - a szék érzésre melegebb, mint pl. a szitaszövetes szék. Ezek a székek hidegebb helyekre alkalmasak (porták, átjáró irodák, stb.).

Bőr

A bőr borítás lehet valódi vagy mű. A valódi bőr stílusos és nem igényel különösebb karbantartást. A műbőr olcsóbb, de a valódinál rövidebb az élettartama.

A bőr borításokat nem javasoljuk egész napos használatú irodai székekre.

Mechanika típusa

Alkalmazkodjon a szék, vagy a fix szerkezetet részesíti előnyben?

Állandó érintkezés

A háttámla folyamatosan érintkezik a használó hátával. Ön csupán az ülőlap és a háttámla között szöget változtatja. Általában beállíthatja a háttámla és az ülés magasságát.

Ezen mechanika egyértelmű előnye az alacsony beszerzési ár.

Hintamechanika

Az olyan tervezésű székeknél és foteleknél használják, ahol a háttámla és az ülőlap kagyló formájú. A háttámla és az ülőlap szöge így nem változik. A forgási pont jelentősen előretolható, ami növeli az ülés komfortját.

A fotel dőlése több pozícióban biztosítható, és az ellenállás ereje folyamatosan állítható. Az ülésmagasság gázrugóval történő beállítása alap.

Aszinkron mechanika

A háttámla és az ülőlap szöge egymástól függetlenül állítható.

Általában három kar segítségével irányítható. 3 kar áll rendelkezésére - az egyikkel a háttámla dőlését, a másikkal az ülőlap dőlését, a harmadikkal pedig az ülés magasságát állíthatja be.

A mechanika lehetővé teszi a különböző beállításokat több helyzetben, pozícióban.

Szinkron mechanika

A háttámla és az ülőlap szöge szinkronban változik, hogy biztosítva legyen a lehető legjobb ülés ergonómia - elősegíti a helyes testtartást. A mozgás több pozícióban rögzíthető. Beállíthatja a nyomás erejét és az ülés magasságát is.

Választható részek

Szüksége van derék- vagy fejtámaszra?

Deréktámasz

A háttámla derékrészébe egy kiegészítő, általában állítható támla van beszerelve. Ezen támla segítségével jobban igazítható a háttámla a gerinc görbületéhez.

Állítható magasságú kartámlák

Beállíthatja a kartámlák magasságát. Így jobban szintbe tudja hozni karjait a munkaasztallal.

Magasságban és oldalirányban állítható kartámlák

Nemcsak a magasságot állíthatja be, de el is fordíthatja a fenti könyökrészt. Így jelentősen eloszlatja a feszültséget az alkar, könyök, felkar és nyak részeken.

Fejtámla

A fejtámla általában az irodai szék tartozéka. Amennyiben nem, ellenőrizze, hogy a szék rendelkezik-e fejtámla rögzítési lehetőséggel.

Görgők

Milyen felületen fogja használni az irodai széket?

Kemény görgők

Puha felületekre valók, főleg szőnyegen való használatra.

Puha görgők

Kemény felületeken használható, pl. járólap, úszó padló (fa és laminált), linóleum, PVC, marmóleum, stb.

Csúszótalpak

Nem "görgőkről" van szó a szó szoros értelmében. A csúszótalpak megakadályozzák a szék mozgását, ami gyakran főleg biztonsági okokból hasznos. Amennyiben szeret a széken hintázni (amit természetesen nem ajánlunk), mindenképp fontolja meg ezt a lehetőséget, megelőzheti így a székláb "kicsúszása" által okozott leesést és sérülést.

Univerzális görgők

Ezek a görgők kemény és puha felületeken is használhatók. Az univerzális jellegük abban rejlik, hogy a görgők széle kemény, a közepe pedig puha.

Teherbírás

Milyen az Ön vagy azon személyek testsúlya, akik használni fogják a széket?

Minden irodai széknek megvan a specifikus teherbírása, az irodai székek teherbírása általában 70 és 180 kg közötti, és modelltől függően eltérő lehet.

Próbáljon megfelelő teherbírású széket választani - megelőzheti így a problémákat reklamáció esetén abban az esetben, ha a szék a nem megfelelő használat jeleit mutatná.

Amennyiben Ön testesebb, ügyeljen a szék méreteire is - elegendő teherbírás esetén is megtörténhet, hogy a székbe nem fér bele, vagy az ülés kényelmetlen lesz.

Tartozékok

Ha már vásárol, szeretne vásárolni a székhez valamilyen kiegészítőt is?

Székalátétek

Műanyag (polikarbonát) alátét, mely megakadályozza a szék alatti felület sérülését. Ideális pl. úszó padlón történő használatra. A megfelelő görgők választása esetén is az idő múlásával a padló elhasználódhat, a műanyag alátét pedig épp ezt akadályozhatja meg. Egyes helyeken alkalmasak lehetnek antisztatikus alátétek is.

Lábtámaszok

Elsősorban kisebb méretű személyek számára javasoljuk. Amennyiben a helyes ülés esetén lábfejei vízszintesen a földön - a lábtámaszt Önnek találták ki. Az ülés jelentősen kényelmesebb, különösentűsarkú cipőt viselő nőknek.

A maximális kényelem érdekében fűtött lábtámaszokat is ajánlunk.

Rendeljen 2018-as katalógust ingyen
Bring your rogue buying under control

Tel.: (23) 445-980, e–mail: manutan@manutan.hu.

Gyorsmegrendelés
Kapcsolat
Hétfő - péntek : 8:00-16:30
Tel.: (23) 445-980
Fax: (23) 445-984

Kapcsolat