Hogyan válasszunk megfelelő trezort

A trezor tartalma - Mit fogok tárolni a trezorban?

Tudja, mit fog a trezorba rakni? Ez az alapvető kérdés, melyet egy új trezor vásárlása előtt fel kell tennie magának. Azt javasoljuk, hogy készítsen egy listát azokról a tárgyakról, melyeket védeni szeretni a lopással szemben. Fontos elgondolkodni azon, hogy a trezort személyes vagy munkacélokra fogja használni.

Példa a személyes használatra: hitelkártyák, családi ékszerek, betétkönyvek, fontos dokumentumok, készpénz, fegyverek stb.

Példa munkával kapcsolatos használatra: adathordozók, fontos és titkos dokumentumok, műszaki rajzok, szerződések, készpénz stb.

A trezor rögzítése - Hova szeretném elhelyezni a trezort?

Fontos elgondolkodni azon is, hogy hová szeretné elhelyezni a trezort. Az elhelyezést nem szabad alábecsülni, mindig annak megfelelően válasszuk, hogy milyen célokra fogjuk használni és mit szeretnénk benne tárolni. Elhelyezés szerint a következő típusokra osztjuk:

Bútortrezorok

Elsődlegesen bútorba történő beépítésre valók, de állhatnak külön is, úgy, hogy a hátsó falhoz vagy a bútor aljához lehessen rögzíteni.

Fali trezorok

Használhatók minden olyan helyen, ahol lehetséges azok bebetonozása - a trezor minden oldalán legalább egy 10 centiméteres speciális betonrétegnek kell lennie.

Padlótrezorok

Inkább kisebb méretű trezorok (problémát jelent az ajtó nagy súlya) padlóba történő bebetonozáshoz - a trezor minden oldalán legalább egy 10 centiméteres speciális betonrétegnek kell lennie.

Szabadon álló trezorok

Szabadon álló trezorok, melyeket nem szokás speciálisan rögzíteni. A biztonsági szabványok értelmében a szabadon álló trezor súlya több kell hogy legyen 1000 kilogrammnál.

Megj.: a készpénz összegével, esetleg a tárolt tárgyak értékével és az ezzel összefüggő biztosítással kapcsolatosan kérjen tanácsot a biztosítójától. Szükség lesz a megfelelő tanúsítvánnyal és professzionális rögzítéssel rendelkező trezorok használata.

Minél nagyobb, annál jobb - Milyen trezorméretet válasszunk?

Még ha ez elsőre nem is tűnik úgy, rengeteg trezorban tárolható tárgy létezik. Ezért azt javasoljuk, hogy tekintsen előre és válasszon nagyobb trezort, mivel lehet, hogy később több tárgyat kell védenie. Megtakarítja magának az egy következő trezor vásárlásával kapcsolatos felesleges kiadásokat.

Biztonság - Milyen bebiztosítást válasszak?

A tárolt tárgyak értékbecslése a következő logikus lépés a megfelelő trezor kiválasztása előtt. Ezen érték alapján választjuk ki a biztonsági osztályt. Fontos elgondolkodni azon is, hogy a tárgyakat csak lopás, vagy esetleg tűz és víz ellen is szükséges-e védeni.

Biztonság az európai szabvány szerint:

A VdS európai szabvány szerint hitelesített trezorok szigorú tesztelésen esnek át. Ellen kell állniuk a feltörési kísérleteknek professzionális munkahelyen. Amennyiben megfelelnek minden kritériumnak, biztonsági osztályba sorolják és tanúsítási címkével látják el az ajtó belső oldalán.

Biztonsági osztály (EURO/VdS) Tárolási érték (munkahelyi) Tárolási érték (személyes)
1 25 000 € 65 000 €
2 50 000 € 100 000 €
3 100 000 € 200 000 €
4 150 000 € 400 000 €
5 250 000 € Egyéni konzultáció
6 Egyéni konzultáció Egyéni konzultáció
7 Egyéni konzultáció Egyéni konzultáció
8 Egyéni konzultáció Egyéni konzultáció

Tűzzel és vízzel szembeni ellenállóság:

A tűzzel vagy vízzel szembeni védelem fontos szerepet játszik a dokumentumok vagy adathordozók védelménél, a következő fokozatok használatosak:

Tűzzel szembeni ellenállósági fok Leírás Max. hőmérséklet a trezoron belül
S 30 P Dokumentumokra, 30 perces védelem. 170°C
S 60 P Dokumentumokra, 60 perces védelem. 170°C
S 120 P Dokumentumokra, 120 perces védelem. 170°C
S 60 DIS Adathordozókra, 60 perces védelem. 50 °C
S 120 DIS Adathordozókra, 120 perces védelem. 50 °C
S 120 P/DIS Dokumentumokra és adathordozókra, 120 perces védelem. 50 °C

Zár – milyen zárat válasszak?

A trezorok biztonsági osztályokban történő besorolásának a zár az egyik fő paramétere, minden osztálynál van egy előírt minimális zártípus, mellyel el kell látni a trezort, hogy megfeleljen a besorolás feltételeinek. A zár biztonságát így nem szükséges külön figyelni, mivel azt is figyelembe veszik a trezor biztonsági osztályba történő besorolásánál.

Fegyverek – hogyan biztosítsam be a fegyvereket?

Akár a biztonságérzetéért, akár a vadászat iránti szenvedély miatt tart fegyvert, fontos, hogy azt mindig biztonságos helyre tegye. Nem csak az eltulajdonítás megakadályozása miatt, hanem a jogosulatlan használat, gyermekek stb. előtti védelem miatt. A törvény szerint a fegyvereket kötelessége így bebiztosítani.

Készülnek trezorok hosszú és rövid fegyvereknek is, ezért az alapján kell választanunk, hogy milyen fegyvert szeretnénk tárolni.

Fegyvertrezorok biztonsági szabványa:

ČSN 1143-1 szabvány előírásai, a biztonsági osztályok Z1–Z3 betűkkel vannak jelölve. Használhatók titkosított dokumentumok tárolására is.

Osztály Leírás
Z1 Lőfegyverek elhelyezésére (10 darabig). 1A típusú titkosított dokumentumok (bizalmas).
Z2 Lőfegyverek elhelyezésére (10 darabig). 1B típusú titkosított dokumentumok (titkos).
Z3 Lőfegyverek elhelyezésére (10 darabig). 1C típusú titkosított dokumentumok (szigorúan titkos).
Rendeljen 2018-as katalógust ingyen
Bring your rogue buying under control

Tel.: (23) 445-980, e–mail: manutan@manutan.hu.

Gyorsmegrendelés
Kapcsolat
Hétfő - péntek : 8:00-16:30
Tel.: (23) 445-980
Fax: (23) 445-984

Kapcsolat