Hogyan válasszunk műhelyasztalt

Milyen tevékenységet fogok végezni az asztalon?

Az erre a kérdésre adott válasz sorsdöntő lesz a műhelyasztal választásának valamennyi szempontjánál. Ettől függ az asztal mérete, az ergonómiai szempontok, a felület anyaga, valamint a tárhely-követelmények, melyeknek az asztalnak eleget kell tennie.

Mennyi helyre lesz szükségem a munkámhoz?

A műhelyasztalok méretét néhány tényező alapján választjuk ki: mennyi helyünk van magára az asztalra, és mennyi helyre van rajta szükségem, figyelembe vesszük a munkalap hosszát és mélységét. Apró munkákhoz, elektronikával való munkához kisebb munkaasztalokat választunk, igényesebb, nagyobb területigényű tevékenységekhez természetesen nagyobb munkaterületű asztalokat választunk.

Mennyire ellenálló munkalapra van szükségem?

Az üzletekben általában 3,6 és 36 V közötti feszültségű cellákkal rendelkező fúrók kaphatók. Leegyszerűsítve, minél magasabb az akkumulátor feszültsége, annál nagyobb teljesítményű a fúró. Azt javasoljuk, hogy legalább 12 V feszültségű berendezést válasszon - ezek a fúrók könnyedén megoldják az általános munkák többségét. Professzionális használathoz a lehető legnagyobb akkumulátor-feszültségű fúrókat kell választani.

Általános munkatevékenységekhez házi műhelyekben:

laminált farost lemezek (LTD)

Felső és alsó felületük laminált. Egy kis réteg melamin gyanta és díszpapír van rajtuk, mindez összepréselve. Olcsóbb, kevésbé ellenálló anyag.

lemez

Fenyő vagy bükkfából készül. Univerzális anyagról van szó különböző tevékenységekhez. A lemez falécekből van összeragasztva.

Igényes munkákhoz gépiparban, építőiparban, autóiparban:

bükk multiplex

A lemez rétegelt és ragasztott bükk lemezből készül, lecsiszolva és olajos oldatokkal kezelve. Az élei általában le vannak vágva. Szilárdságukkal és ellenállóságukkal tűnnek ki.

forgácslapok (MDF)

Faforgácsból (elsősorban fenyőfából) gyártják szintetikus ragasztóval beeresztve, magas hő mellett nyomással sajtolva. A masszív fa teljes értékű helyettesítését jelentik. Kiemelkedő hőállóságúak.

A piacon speciálisan kialakított lemezek is kaphatók, pl. gumival, fém éllel, polipropilén lappal, lemezelt, magasított élű lemezek.

Szükségem van tárhelyre?

A szerszámok és anyagok tárolása olyan asztal kiválasztásával oldható meg, mely fiókokat, szekrényeket és egyéb tároló elemeket tartalmaz. Ha több helyre van szükségünk az asztal alatt, inkább az asztalhoz állítható tároló műhelykocsit válasszuk.

Egy másik megoldás lehet a felépítményes munkaasztal elegendő térrel dobozoknak, fiókoknak vagy más tároló asztaloknak. Több asztal perfo panelekkel is fel van szerelve, melyekre szerszámok vagy anyagtároló rekeszek stb. akaszthatók.

Szükségem lesz elektromos aljzatra?

A piacon elektromos aljzattal felszerelt asztalok is kaphatók - az használható kis javítási munkálatokhoz, pl. forrasztóval vagy elektromos kézi szerszámokkal végzett munkához. Annak köszönhetően, hogy magán az asztalon található, mindig kéznél van, így az elektromos szerszámok rövidebb tápkábele sem jelent problémát.

Védenem kell magam a sztatikus elektromossággal szemben?

Az elektrosztatikus kisüléssel szembeni védelem érdekében használjon ezt megakadályozó speciális antisztatikus munkaasztalokat. Az asztalok földeltek, alkalmasak finom elektronikával való munkához - ennél az elektrosztatikus kisülés sérülést okozhat. Többnyire professzionális célokra és antisztatikus munkaállomásokon használják.
 

Rendeljen 2018-as katalógust ingyen
Bring your rogue buying under control

Tel.: (23) 445-980, e–mail: manutan@manutan.hu.

Gyorsmegrendelés
Kapcsolat
Hétfő - péntek : 8:00-16:30
Tel.: (23) 445-980
Fax: (23) 445-984

Kapcsolat